Nieuws

Maandverslag oktober 2022

28-10-2022

Maandverslag Vrienden Van Nicasius Oktober:

Woensdag 5 oktober, de eerste woensdag van de maand, kwamen de lieve konijntjes en cavia’s van de kinderboerderij uit Geldrop weer knuffelen. Dit keer bezochten ze de huiskamer Mimosa en sommige konijntjes hebben ook een aantal bewoners op bed bezocht. Het is fantastisch wat voor positieve prikkels dat dit de bewoners geeft!


Vrijdag 7 oktober kwam Ingrid Gaasterland een lezing verzorgen voor bewoners van de PG afdeling en Somatiek. Ingrid vertelde over Vincent van Gogh, over zijn leven en hoe hij begon met schilderen. Beroemde schilderijen zoals de zonnebloemen konden niet ontbreken tijdens de presentatie. Bewoners vonden het erg interessant en herkenbaar en hadden een educatieve middag. 

 
Dinsdag 11 oktober kwam Marianne van der Zwan klassieke muziek verzorgen voor bewoners van de PG afdeling. Muziek van over de hele wereld werd gespeeld op de verschillende blokfluiten. Bewoners hebben erg genoten en zongen mee met herkenbare nummers van vroeger. 

 
Woensdag 12 oktober is de wandelclub na afloop van de wandeling een kopje koffie gaan drinken in het Perron. Dat was een gezellige afsluiting van een heerlijke wandelmiddag met mooi weer.

 
Vrijdag 14 oktober hebben bewoners van de PG afdeling appelflappen gebakken voor de gehele afdeling. Vele appels werden in kleine stukjes geschild en gesneden en vervolgens kwamen er heerlijke appelflappen uit de oven. Bewoners hebben heerlijk gesmuld. 

Woensdag 19 oktober deed een huiskamerassistente haar examen. Daarvoor had ze een heel bijzondere activiteit voorbereid, waarbij ze op de tv foto’s liet zien over Nederlandse tradities. Zoals bijvoorbeeld Sinterklaas en kerstfeest, Elfstedentocht, beschuit met muisjes bij geboorte, enz, enz. Dit bracht leuke gesprekken op gang over de onderwerpen. Deze activiteit vond plaats in Van Gogh, het dagcentrum. Het was voor de bewoners van PG en voor de bezoekers van het dagcentrum.

 
Donderdag 20 oktober hadden we op de afdeling weer muziek van Tiny Boonen  met zijn gitaar. We hadden hem een paar weekjes moeten missen. Daardoor genoten de bewoners er nog eens zo veel van!

Diezelfde middag kwam  in de stilteruimte Casper de Haan, met een klankschalensessie. Dit is een heel speciale sessie, waar een select groepje bewoners bij is geweest. Hier hebben we vooral bewoners bij uitgenodigd, in de laatste fase van dementie. Door de rustgevende, heldere klanken van klokjes en klankschalen komt er vaak reactie. Er kwamen hele mooie reacties los, tijdens deze sessie.


Vrijdag 21 oktober was er een gezellig optreden van Duo ACE waarbij vele bewoners van de PG afdeling ook aansloten. Er werd volop meegezongen en gedanst met herkenbare nummers van vroeger. Het was een gezellige middag met een hapje en drankje. 

 
We zijn met de mannenclub volop bezig in het thema herfst. We hebben van papier maché en klei pompoenen gemaakt om de huiskamers mee te versieren. Onze mannelijke bewoners zijn erg fanatiek en ijverig aan het werk iedere vrijdagochtend.   

 Woensdag 26 oktober werd er een bewoner van Somatiek maar liefst 100 jaar! En dat moet gevierd! De vlag hing uit en de rode loper met ballonnenboog stond voor zijn deur. S’ middags kwam er een fanfare een aubade brengen in de binnentuin, waar natuurlijk het hele  huis van mee genoten heeft!

Op PG hebben we in de ochtend herinneringen opgehaald dmv de herfstkoffer, die we van de IVN hebben geleend. Met mooie foto’s van bomen en paddenstoelen en voel materialen, zoals kastanjes, takken en dennenkroten gaf dit allerlei prikkels tot gesprekstof.

 
Op donderdag 27 oktober komt er een optreden van Hans Bloos op de PG afdeling, maar ivm met overprikkeling in de huiskamers kan het zijn dat we Hans in Picasso op laten treden en dan kan somatiek en/of het dagcentrum ook aansluiten.

 

 

Dankjewel aan de Vrienden Van Nicasius voor het sponsoren van de activiteiten deze maand! Onze bewoners zijn erg blij met alle muziek optredens, lezingen en andere dingen die ze kunnen doen.